AnttiHanelius

E.On ja Fennovoima: tuliko virheliike

Saksalaisia on Suomessa pidetty perinteisesti rationaalisena ja teknisesti pätevänä kansakuntana. Suomenkin teollisuus ja varsinkin voimantuotanto on investoinneissaan lähes vuosisadan turvautunut saksalaisiin valmistajiin ja toimittajiin. Toimitusten laatu on enimmäkseen ollut priimaa, tapahtunut ajallaan ja laitteiden ja laitosten käyttö varmaa ja taloudellista.

Mutta nyt maasta itsestään kuuluu kummia. Ensin siellä päätettiin, tietysti poliittisella taholla, luopua sähköntuotannossa erinomaisesti toimivista ydinvoimalaitoksista, ja satsata valtavin investoinnein tuuligeneraattoreihin. Itsestään selvää jokaiselle energia-asioista perillä olevalle oli, että näin tehden sähköstä tulee pulaa, ja niinhän tietysti tuli.

Jostakin sitä sähköä pitää kuitenkin saada koska teollisuudella vetää hyvin. Koska Saksalla on edelleen valtavat ruskohiilivarannot, pantiin sekä vanhat että joukko uusia hiilivoimalaitoksia korvaamaan puuttuvaa ydinsähkön tuotantoa. Kasvaneeseen ruskohiilen tarpeeseen piti avata uusia ruskohiilikaivoksia, joka onkin verraten helppoa, koska hiili on aivan maanpinnan alapuolella. Se, että niiden päällä on kokonaisia asutuskeskuksia, ei tässä konkurssissa mitään paina, asukkaat vain pois ja rakennuskanta puretaan.

Nyt tilanne on se, että Saksan kasvihuonepäästöt kasvavat hurjaa vauhtia eikä aiemmista alentuvista päästötavoitteista ole puhettakaan. Koko homma menee juuri päin vastoin kuin mikä oli tarkoituksena. Ainoa rationaalinen ratkaisu olisi palaaminen lähtöruutuun, jossa ydinvoimasta päätettiin luopua. Vaatimukset järjettömän ydivoimapäätöksen purkamisesta lisääntyvät ja poliitikot kiemurtelevat tuoleillaan, teki miten päin hyvänsä, niin aina uhkaa kasvojen menetys.

Ai niin, se E.On ja Fennovoima. Kun Saksan ydinvoimalaitokset kohta kaikki ovat taas käytössä, saattaa E.On toisenkin kerran miettiä mitä tuli tehdyksi, kun luopuivat Fennovoimasta. Investointina se olisi ollut namupala ja kolmanneksen osuudella laitoksesta varmaa tuottoa sijoitetulle pääomalle. Ja voipahan tuo Fennovoimassakin hiukan vielä kaihertaa. Kummallekin voi hyvin sanoa, että turha on enää silloin puristella kun tavara on housuissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Vihreiden politiikka tuhoaa luontoa nykymuodollaan. Kaikki tuo tuulivoimalavouhotus ja sen ympärille kasattu syöttötariffi järjestelmä olisi purettava pois. Piti pelastaa maailma ilmastokatastrofilta rakentamalla tuulivoimaloita ja aurinkokennoja sähkön tuottoon.
Kaikki on mennyt alusta asti väärinpäin, vahingot ja tuhot luontoon on lisääntynyt, mutta periksi ei voida antaa kun on jo valtion takuuraha tuulivoimalle saatu.
Ydinvoima on ainoa sähköntuotantomuoto joka säästää luonnonvarat koskemattomina, yksi gramma uraania vastaa 3000kg hiiltä energian tuotossa - 100gr vastaa 300 tonnin hiilikasaa, ero ei ole pieni.
Näitä syöttötariffi tukimuotoja on perusteltu ilmastonmuutoksella, ja sitä tukemaan on tarvittu asiantuntija raportteja. Nämä asiantuntijat ovat kytköksissä etuihin joita raporttien tilaajat tarvitsevat propagandaansa.
En usko enää mihinkään puolueettomaan tiedemaailmaan. Ilmastonmuutos perusteluilla myydään vaikka mitä, - tuulivoimaloitakin - niinkuin niillä saataisiin Suomelle sähkön huoltovarmuus omavaraiseksi.
TuuliWatin johtaja mainosti jopa tuulivoiman laskevan sähkön kuluttaja hintaa 0,3 senttiä KWh.ltä, ja satojen miljoonien kilojen hiilipäästö vähenemää.. Hesari kirjoitti tänään Fingridin miljardien kuluista sähköverkon vahvistustöistä Pohjanmaalla joita joudutaan tuulivoimaloiden takia siellä tekemään. Ja kun ei tuule ei vahvistuksille ole tarvetta, joskus tuuleekin ja sen vuoksi ne vahvistukset tehdään. Jatkuvassa valmiustilassa puuskaisten tuulien takia joudutaan pitämään hiilivoimalat, ja saastuttaminen kiihtyy.
Ydinvoiman lisääminen on ainut järkevä sähköntuotantomuoto eikä sen ulkoiset kustannukset nostaisi hintaa niinkuin hiilivoimalla, -tuulivoimaloiden ulkoisia kustannuksia ei voida rahalla edes mitata, ne ovat niin suuria ja monitahoisia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jo Hitlerin aikaan saksalaiset olivat kovia luonnonpuolustajia. Olihan Natsisaksassa hyvin edistykselliset luonnonsuojelulait. Joten Fennovoiman kohtalo ei ole mitenkään yllättävä!

Käyttäjän AnttiHanelius kuva
Antti Hanelius

Hyvää päivää! No kirvesvartta.

Toimituksen poiminnat